середа, 15 квітня 2020 р.

9 клас

Тема: Застосування вуглеводів, їхня біологічна роль.

Від латинської мови saccharum – цукор, а fructus – плід, lactis – молоко, cellula – клітина; грецькою мовою γλυκύς означає солодкий, γέννόω – породжую, створюю, χιτών – одяг, шкіра, оболонка (за матеріалами інтернет-енциклопедії Вікіпедія https://uk.wikipedia.org).
Вуглеводи є основним компонентом складу харчового раціону людини та більш ніж на 50 % забезпечують організм у добовій потребі калорій та енергії. Це енергетичний матеріал для будь-якої діяльності людини. Їх вживають у їжу у декілька разів більше, ніж жирів і білків. Протягом життя людина в середньому споживає близько 15 тонн вуглеводів, у тому числі більше 2,5 тонн моносахаридів, або простих цукрів.
    
  • Вуглеводи – це оксигеновмісні органічні сполуки, склад яких можна виразити загальною формулою Cn(H2O)m.
  • Вони поділяються на моносахариди (фруктоза, глюкоза, рибоза, дезоксирибоза та ін.), дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза та ін.) та полісахариди (крохмаль, целюлоза, глікоген, хітин).
  • Ди- і полісахариди піддаються гідролізу з утворенням моносахаридів.
  • Для вуглеводів використовують тривіальні назви, більшість мають закінчення -оза.
  • Вуглеводи споживають у їжу, використовують у кулінарії та харчовій промисловості, у лікуванні та фармакологічній промисловості, вони є джерелом енергії для організму, відіграють важливу роль у збереженні і відтворенні генетичної інформації, є компонентом текстильної та целюлозної промисловості.
Домашнє завдання :
Підготувати навчальний проект за темою на вибір:" Дослідження хімічног складу їжі", "Хімічний склад жувальних гумок", " Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною"

Немає коментарів:

Дописати коментар